Joulukuinen aamu on vielä hämärä saapuessamme Joensuun Kiihtelysvaaran. Vaikka aurinko ei ole vielä suostunut täysin näyttäytymään, ovat valot päällä jo valtiopäiväneuvos Matti Väistön kodissa.
Hetken kuluttua olemmekin jo asunnossa, jossa Väistö ja hänen vaimonsa Eevi kutsuvat hymyssä suin peremmälle. Elegantti ja kodikas asunto heijastaa lämmintä tunnelmaa.
Kiteeläislähtöinen Matti Väistö on ehtinyt tehdä elämänsä aikana paljon. Valmistuttuaan agronomiksi Helsingin yliopistosta, on Väistö toiminut muun muassa MTK-Pohjois-Karjalan liiton toiminnanjohtajana, toimittajana, tilapäisenä tutkijana, ministerin erityisavustajana sekä Keskustan kansanedustajana viisi kautta.
-Olen asunut Kiihtelysvaarassa yhdessä Eevi-vaimoni kanssa koko avioliiton ajan.
Muutama päivä sitten tuli täyteen 45 vuotta, Väistö toteaa.
Tuemme Kiihtelysvaaran alueen yhdistyksiä
Matti Väistö on yksi Viesimon Vire ry:n perustajajäsenistä ja yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Nuori yhdistys on ollut toiminnassa noin viiden vuoden ajan. Se pyrkii ylläpitämään ja edistämään toiminnallaan pitäjän henkistä ja taloudellista toimintaa sekä vireyttä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
Yhdistys jatkaa osittain yhteiskunnallisen yrityksen Osuuskunta Viesimon perinnettä ja tekemisiä. Osuuskunta perustettiin toteuttamaan kehittämis- ja kokeiluhanketta Kiihtelysvaarassa sijaitsevassa Vaahterapihan hoivakodissa yhteistyössä Joensuun kaupungin ja sittemmin Siun Soten kanssa. Hankkeen jälkeen osuuskunta purettiin ja toimintaa on jatkanut yhteiskunnallisesti Viesimon Vire ry.
-Tuemme Kiihtelysvaaran alueen yhdistyksiä, eritoten kyläyhdistyksiä, mutta myös muita toimijoita. Tavoitteena on elämän piristäminen ja vireyttäminen Kiihtelysvaaran pitäjässä, Väistö täydentää.
Elämäkerta antaa paljon ajattelemisen aihetta
Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on myöntänyt tänä vuonna (2022) Viesimon Vire ry:lle 2 000 euron apurahan Albert Vartiaisen elämäkertaa koskevaan aineisto- ja kirjoittamistyöhön. Tavoitteena on koota yksiin kansiin keskijärveläisen maanviljelijä Albert Vartiaisen elämäkerta. Kirjahanke lähti liikkeelle viime vuoden (2021) puolella aineiston kokoamisella. Tähän liittyi niin kirjallisen aineiston hankintaa kuin henkilöhaastatteluja.
-Tässä hankkeessa elämäkerran kirjoittajana toimii polvijärveläinen kirjailija Vuokko Sajaniemi. Saamamme apuraha kuluu Sajaniemen korvauksiin ja muihin kustannuksiin. Me Viesimon Vireen toimijat teemme työtä täysin vapaaehtoisina ilman mitään korvauksia ja edistämme osaltamme kirjahanketta, Väistö tarkentaa.
Keskijärven Röksän kylässä asunut maanviljelijä Albert Vartiainen (1892–1985) oli aikanaan alueensa yksi tärkeimmistä yhteiskunnallisista toimijoista sekä monitoiminen luottamushenkilö. Ylisenjärven lähellä asuva Vartiainen viljeli tilaa yhdessä kahden siskonsa kanssa ja osallistui yhteiskunnallisesti kylän toimintaan.
-Vartiaisen talo oli tavallaan kylän keskus, jossa sijaitsivat niin kirjasto kuin posti. Vartiainen teki myös perinteenkeräämistä ja toimi alueen virallisena säähavainnoijana vuosikymmenten ajan. Hän toimi monissa eri luottamustehtävissä niin kylällä, kunnassa kuin seurakunnassa ja oli muutenkin sivistysaatteen mies edistäen monella tavalla alueensa kehitystä, Väistö huomauttaa.
Elämäkerran aineisto on nyt pääosin koossa ja tällä hetkellä käynnissä on kirjoitustyö. Tarkka julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa. Tämä riippuu pitkälti muun muassa saatavasta rahoituksesta.
-Uskon, että elämäkerta antaa paljon ajattelemisen aihetta. Siinä on paljolti Vartiaisen omaa historiaa sekä lisäksi paikallishistoriaa, joka kiinnostaa varmasti erityisesti kiihtelysvaaralaisia. Toki kirja kiinnostaa varmasti myös laajemmin. Kysymys on kuitenkin myös Suomen murrosvuosien kuvaamisesta ja maaseudun muutoksesta, Väistö päättää.
Aurinko on noussut ylös taivaalle ja valaisee säteitään myös Väistön asuntoon. Eevi-vaimo on lähtenyt jo hyvissä ajoin asioille ja Matti jää hoitamaan yhdistyksen asioita kotiinsa. Kiihtelysvaara lepää rauhaisassa joulunajan tunnelmassa.
Artikkeli Tekoja Karjalasta: Viesimon Vire ry julkaistiin ensimmäisen kerran Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö.